Мапа сайту


Головна


Центр професійної кар'єри


Приймальна комісія


Адміністрація НПЛ


Дистанційне навчання


Професії


Новини


Охорона праці в НПЛ


Цивільний захист


Сторінка психолога


Кава-брейк з психологом


Педагогічна скарбничка


Виховна робота


Бібліотечно-інформаційний центр (БІЦ)


Національно-патріотичне виховання


Спортивний олімп


Методичний кабінет


Навчальний процес



День відкритих дверей:

Травень, 2022 року
ЯК ЗНАЙТИ...

счетчик посещений


Відеоматеріали НПЛ



Сайт обласної ради


НМЦ ПТО в Дніпропетровській області


Новини Нікополя


НІКОПОЛЬ ОНЛАЙН



10 НАЙБІЛЬШ ЗНАЧУЩИХ ПОДІЙ В 2012 РОЦІ

1. Призові місця в 6 номінаціях конкурсів «Робітнича професія», «Енциклопедія професій».
2. Участь в обласних конкурсах профмайстерності за фахом «кухар», «кравець».
3. В 2012 р. завершено обладнання лабораторії за фахом «бармен», «офіціант».
4. Проведення ЗНО – 2012 на базі Нікопольського професійного ліцею.3
5. Обласний семінар з освіти дорослих «Взаємодія навчального закладу на ринку праці в
дзеркалі професійних трансформацій» на базі Нікопольського професійного ліцею.
6. Участь у конкурсі «Парад професій», м. Дніпропетровськ.
7. З нагоди 373-й річниці міста Нікополя учнівське самоврядування прийняло участь в
міській творчій виставці під керівництвом педагогів.
8. ІІІ місце в обласному конкурсі «Класний керівник – 2012» - Соколовська О.Я.
9. Створено постійно діючу виставку творчих робіт.
10. Підвищення кваліфікації з присвоєнням робітничих розрядів пройшли 12 майстрів, курси
підвищення кваліфікації і психолого - педагогічна підготовкак 28 педпрацівників.

14 лютого 2013 року в Нікопольському професійному ліцеї був відсвяткований День Святого Валентина.
В холі ліцею учні дарували музичні привітання , читали вірші про кохання та активно брали участь у веселих конкурсах!

ДЕТАЛЬНІШЕ
Річний план закупівель на 2013 рік
по Нікопольському професійному ліцею
ЗАВАНТАЖИТИ ДОКУМЕНТ

ІНФОРМАЦІЯ ПРО ЗАСТОСУВАННЯ ПРОЦЕДУРИ ЗАКУПІЛІ В ОДНОГО УЧАСНИКА.

1.ЗАМОВНИК
1.1. Найменування: Нікопольський професійний ліцей
1.2. Ідентифікаційний код за ЕДРПОУ: 02541728
1.3. Місцезнаходження: Дніпропетровська обл.,м. Нікополь, проспект Трубників,16,53213
1.4. Реєстраційний рахунок замовника: 35414003010636, 35424004010636
1.5. Головний розпорядник коштів ( повне найменування та ідентифікаційний код за ЕДРПОУ);
Головне управління освіти і науки Дніпропетровської обласної державної адміністрації; Код ЄДРПОУ 25927519
2. Джерело фінансування закупівлі: кошти місцевих бюджетів
3.Адреса веб-порталу Міністерства економіки України, на якому розміщується анформація про закупівлю: www.tender.me.gov.ua
4.Адреса веб-сайту, на якому замовником додатково розміщується інформація про закупівлю(у разі наявності): www.npl.nikopol.net
5. Інформація про предмет закупівлі:
5.1 Найменування предмета закупівлі: код 40.30.1- послуги з постачання водяної пари і гарячої води ( включно з хологдогантеми)
5.2 Кількість товару, вид робіт або послуг: 111,156 Гкал
5.3 Місце поставки товарів, виконання робіт, надання послуг: Дніпропетровська область, м. Нікополь,, проспект Трубників,16, 53213
5.4 Срок поставки товарів, виконання робіт, надання послуг: грудень 2012року.
6. Найменування / прізвище, ім’я по батькові, місцезнаходження та контактні телефони учасника з яким проведено переговори: Нікопольське комунальне підприємство « «Нікопольтеплоенерго», адреса: Дніпропетровська обл., м. Нікополь, проспект Трубників 12а, 53213, те.(05662)21152
7. Ціна пропозиції: 102483,79 ( сто дві тисячі чотириста вісімдесят три грн. 79 коп.)
8. Додаткова інформація : контактні телефони ( 05662) 23116, 23170
9. Інформація для оператору прийому:
10. Посада, прізвище та ініціали особи, що підписує оголошення:
Голова комітету з конкурсних торгів, Кадук Леонід Федорович


       15 травня 2012 року учні Нікопольського професійного ліцею відвідали акцію присвячену дню пам’яті людей померлих від ВІЛ/СНІДу, що була організована Нікопольською громадською організацією «Дерево життя».

       Акція була проведена з метою профілактики зараження інфекційними захворюваннями, що передаються статевим шляхом, привернення уваги учнів до проблеми ВІЛ/СНІДу, сформуванню толерантного ставлення до Віл-інфікованих людей.
      На даному заході учні мали змогу прослухати виступи лікаря – інфекціоніста, фтизіатра, психолога та соціальних робітників.
      У кінці акції учні отримали інформаційну літературу та засоби захисту від інфекційних захворювань, що передаються статевим шляхом.

Перші підсумки конкурсу учнівських проектів
«Моя професія – моя гордість»
конкурс радіогазет.

      Ідея створення профорієнтаційних радіогазет цікава і креативна! Очолили творчі групи викладачі і майстри НПЛ, і робота закипіла...
      Спочатку був проведений кастинг на відбір радіоведучих. Потім творчі групи працювали над сценаріями радіогазет, які намагалися зробити різноманітними: це і екскурсія по НПЛ, і запрошені в студію випускники, роботодавці, і інтерв’ю з працівниками ліцею...
      Найважче було зробити запис, тому що голоси учнів звучали не професійно, навіть з мовними помилками, а деколи підводила дикція, тональність. Приходилось переписувати по декілька разів! Але в цьому і була родзинка! Це дійсно учнівські радіогазет, а не виступи професійних дикторів!
      Наступним етапом було підведення підсумків! У вестибюлі НПЛ встановили колонки і на кожній перерві відбувалося прослуховування радіогазет. Цікаво було спостерігати за учнями, які впізнавали свої голоси і голоси своїх педагогів... Як пишалися вони проведеною роботою! А на останній перерві відбулося справжнє голосування – жетонами, в спеціально підготовлені коробки.
      Результати вразили! Проголосувало 425 учнів (заготовлених жетонів було 450) – це 94,4%!
      Голоси розподілилися так:
      «Столяр будівельний. Тесляр» - 41
       «Електрогазозварник» - 131
      «Швачка. Вишивальник. Кравець» - 88
      «Маляр. Штукатур. Лицювальник-плиточник» - 74
      «Слюсар з ремонту автомобілів» - 25
      «Кухар» - 66
      Творчі групи були відзначені за номінаціями і нагороджені дипломами, а всі учасники отримали в подарунок диски з записом радіогазет.

День Соборності України.

      Наш ліцей стоїть осторонь життя нашої країни. Разом із українським суспільством учні ліцею вшанували День Соборності України. Викладач історії Леонова Л.М. разом з учнями групи № 121 підготувала медійний захід до 93-річниці Соборності. Цікавими були факти з історії нашої країни, які продемонстровані сторінками епох-споконвічною ідеєю об’єднання українських земель; політично-географічним положенням країни у 20-30-х роках ХХ ст..; першими ідеологами обєднання (Петрушевич Є., Грушевський М., Винниченко В.); років незалежності української держави (1991-21012 рр); людським «ланцюгом» обєднання Сходу і Заходу у наші дні.
      Красиві, змістовні кінокадри з життя рідної країни підсилювали святковий настрій учнів, гостей цієї зустрічі. Нікого не залишили байдужими ліричні пісні про неньку-Україну з візуальним супроводом.
      Метою заходу було викликати в учнів зацікавленість до цих подій; Викладач історії Леонова Л.М. досягала своєї мети: діти з великою увагою слухали, сприймали матеріал, бо в кінці-піднялися і аплодували.

Від здорового духу – до глибоких знань.

      У грудні місяці у Нікопольському професійному ліцеї було насичене навчально-виховне життя. Викладачі і учні спільними зусиллями, бажанням прийняли участь у предметних тижнях, мета яких полягає у розширенні кругозору учнів, у вдосконаленні їх знань, розкриттю творчого потенціалу особистості, розвитку конкурентоспроможного робітника. Особливо активну участь брали учні першого курсу.
      Під час проведення тижня іноземної мови, світової літератури та художньої культури: «Чужому навчайся і свого не цурайся» викладач англійської мови Соколовська О.Я. провела презентацію майбутніх професій на англійській мові. До презентації були розроблені критерії оцінювання усного мовлення, за якими журі виявило кращі роботи. Найкращою презентацією відзначилися учні групи №123 (кухарі). Журі зауважило, що вони зможуть професійно обслуговувати гостей на Євро-2012.

      Викладачі предметного тижня (Лисенко Г.В., Зайцев М.М., Криштопа В.І.) фізичної культури і Захисника Вітчизни: «У здоровому тілі - здоровий дух» провели першість НПЛ з фут залу. У цих змаганнях брали участь вісім команд. Переможцями стали учні групи№120. Творчими роботами самих учнів стали випуски газет: «Ми - нащадки козацького роду», «Ні-шкідливим звичкам», газети-ребуси, як: «Бути здоровим», «Доброго ранку ,країно!». Увесь тиждень працював відеолекторій про запобігання шкідливих звичок та їх наслідки (викладач Криштопа В.І.).

      «Математика і фізика у твоїй професії» так називався предметний тиждень математично-фізичного циклу. Викладачі Перепадя Т.П., Гайворонський В.Ю. організували і провели конкурси «Гімнастика розуму» (переможці група № 124), «Аукціон математичних знань»(переможці група№129), вікторину «Фізика навколо нас» (брали участь групи№128,124), відео лекторій «100 великих відкриттів з фізики» (для учнів 1 курсу). Метою цих заходів є розширення кругозору учнів з математики і фізики. У кінці тижня відбулося нагородження переможців цих заходів. Відкритий урок у групі №124 з геометрії носив професійне спрямування (нестандартна форма-лабораторно-практичне заняття з використанням моделей, що зустрічаються у виробничій практиці швачок, вишивальниць). Робота в парах показала достатній результат знань учнів.

Архівні сторінки воєн ХХ століття

      Жовтень місяць був багатим на позаліцейні заходи у нашому навчальному закладі. Викладачі історії разом із учнями ліцею підготували і провели предметний тиждень: «Архівні сторінки воєн ХХ століття».
      Мета тижня: розкрити основні віхи історії Першої і Другої світових воєн; з’ясувати їх причини і наслідки; виховувати в учнів толерантність, повагу до інших народів, до старших поколінь.
      Цьому передував відкритий урок з всесвітньої історії: «Основні бойові дії 1914 - 1918 років», який підготувала і провела викладач Леонова Л.М.. Гостей і учнів групи № 128 вразили жорстокі картини кінохроніки цієї війни. Саме вони дали змогу зробити учням висновки, що ця війна для нашого народу зовсім була не потрібною.

      Пізнавальне, виховне значення мала відкрита виховна година: «Мертві не простять, живі не забудуть» (до 70-річчя Бабиного Яру). Викладач Івінська В.М. разом з учнями групи №123, 124 ще раз нагадали нам про жахливу сторінку Великої вітчизняної війни. Вірші, розповіді, коментарі, кадри кінохроніки до цих жахливих подій нікого не залишили байдужими.

      Наші учні цікавляться історією рідного краю. Корисною була екскурсія групи №121, 123 до Нікопольського Краєзнавчого музею. Учні з увагою розглянули експозицію в музеї « Наш край в роки Великої вітчизняної війни».

      На основі музейних матеріалів, розповідей гуртківці підготували лекторій, присвячений 70 - річчю партизанського руху. Юними лекторами виступили Івінський В., Вєщеков М., Донченко І.

      Підсумком предметного тижня стали стіннівки: «Бабин Яр - трагедія людства» (група№123), «Пам’яті Бабиного Яру» (група№120), «Герої –нікопольці»(група№124).

      Патріотичні, національні, моральні пріоритети повинні лежати в основі концепції виховання наших учнів.
      Методист       Гаврилюк Л.Г.

Конкурс малюнків та плакатів
«Безпечне використання побутового газу»

      З 24 по 26 жовтня 2011 року у Нікопольському професійному ліцеї відбувся конкурс на кращий малюнок серед учнів першого курсу та кращий плакат серед груп ІІ і ІІІ курсу на тему: «Безпечне використання побутового газу».
      Учні старших курсів порадували змістовністю та оригінальністю своїх плакатів. Подяка висловлюється усім групам, що взяли участь у конкурсі, а саме № 121, 122, 123, 124, 127, 132, 134.
      Та переможцями конкурсу стали:
       І місце – гр.№ 122,
      ІІ місце – гр.№ 123,
      ІІІ місце – гр.№124.
      За активну участь у конкурсі малюнків відзначені наступні учні першого курсу:
      гр.№ 129 Чуйко А., Корнієнко Д., Михайлишин В., Васильєв О., Гурбанов Р., Штанько Д.;
      гр.№131 Коптякова О., Восконян Е.;
      гр.№132 Плакса А. Єршова Н., Щебликіна А.;
      гр.№128 Кутурай Д., Усманов М., Комарницький О., Копилов М., Біднина Р.

Нащадки козацького краю

      Свято Покрови, покровительки козаків, у нашому місті святкують всі. Воно прижилося в наших краях, бо славна історія Нікопольщини тісно пов’язана з козацькою звитягою. Жовтневе свято ще раз нагадує нашій молоді про мужність, відданість, самоповагу.
      До Нікопольського професійного ліцею завітали «сучасні» козаки громадської організації «Нікопольська січ» - наказовий отаман – Гречаний М.С., писар, співак козацьких пісень, бард – Карнаух М.І.

      З великою цікавістю і захопленням учні нашого ліцею слухали настанови, розповіді про козаків, їх роль у формуванні національного характеру, слухали пісні про рідне козацьке місце, про героя Чортомлицької Січі – І.Д.Сірка.
      Наша молодь повинна жити не тільки сучасними втіхами, займати свій вільний час в інформаційному просторі, але й залучатися до молодіжних громадських організацій у нашому місті, які є носіями патріотизму, стійкості, взаємодопомоги. До виховання цих рис характеру, пропаганди національної культури заохочує учнів викладач Захисту Вітчизни, класний керівник Криштопа В.І., та майстер виробничого навчання Тарасова І.М. Саме їх група № 128 організувала зустріч із представниками громадської організації «Нікопольська Січ» для учнів І курсу.
      У кінці зустрічі учні на згадку сфотографувалися з відомими козаками, і ці світлини будуть доповнені до нашого музею.

Моя професія - моя гордість

      Нікопольський професійний ліцей готує для сучасного ринку праці конкурентоспроможних робітників. Наші учні сьогодні обирають робочу професію, а завтра вона створить їх майбутнє. Вчити і вчитися сюди приходять за велінням серця, за спадковістю та інтуїцією, щоб розкрити душевний і творчий талант, розвинути природні здібності.
      Змістом діяльності наших викладачів і майстрів виробничого навчання є не тільки теоретично-професійна діяльність, але й позаурочна робота, які спільно об’єднають як викладача, так і учнів. Кожного року в ліцеї проходять предметні тижні, мета яких полягає в наступному: розкрити творчий і професійний потенціал наших учнів з певних предметів і спецдисциплін; показати різнобічні види роботи, яких навчилися учні; розвивати уміння і навички використовувати їх на практиці; виховувати почуття колективізму, взаємоповаги, естетичні смаки, культуру спілкування.

      Саме такій меті відповідала декада предметів спецтехнологій методичного об’єднання побутових професій - швачок і кухарів. Цей інтегрований захід проходив у жовтні 2011 року. Голова методичного об'єднання побутових професій Мазур Т.І. зуміла чітко, професійно організувати заходи декади. Тема декади «Українські національні традиції в кулінарних, швейних виробах, мистецтві» поєднувала різноманітні заходи: від виставок фотозвітів, газет - до майстер-класів; від уроку - гри - до конкурсу «Ну-мо, дівчата !»; від виставки предметів побуту - до демонстрації робітничого, національного одягу та з нетрадиційних матеріалів; від конкурсу профмайстерності - до Сорочинського ярмарку.

       Особливої уваги заслуговує Сорочинський ярмарок, в якому брали участь учні всіх груп. Вони приготували кулінарно-кондитерські вироби, що користувалися великим попитом. Характеристикою даного заходу можуть бути слова класика: «Чого тут тільки не було». А були там пироги з капустою, яблуками, сиром, торти, тістечка, булочки, пряники, рогалики, трубочки, млинці з начинкою, фарширована риба, бутерброди з шинкою, салом і ще багато чого іншого. Візитівка ярмарку - окремий куточок народної кухні і народних виробів. Організаторами його є майстри виробничого навчання Горбунова І.В., Харламова А.М., Антонян В.І.
       Учні нашого професійного ліцею з великим бажанням здобувають професію кравця. Конкурс фахової майстерності під керівництвом майстра виробничого навчання Гулеги Т.С. пройшов у групі №127, в якому взяли участь 15 учнів.

       Умова конкурсу - обробка прорізної кишені з листочкою із вшивними кінцями. Мета: перевірити навички і вміння учнів застосовувати на практиці сучасні технології та передові методи праці; перевірити рівень якості виготовлення швейного виробу. Переможцями цього конкурсу стали Баранцова Оксана (1 місце), Карамушко Катя (2 місце), Клімова Ксенія (3 місце). Вироби відповідали, за словами журі , усім вимогам і стандартам щодо обробки.

       На уроках виробничого навчання майстри неодноразово проводили майстер-класи з певних видів роботи. Майстер – класи кухарів «Елементи карвінгу» (карвінг - виготовлення прикрас з овочів та фруктів, започатковано в Таїланді) і швачок «Елементи вишивки хрестиком» вразили усіх глядачів. Учениці групи №113 Фортуна Аліна, Робоча Ірина перетворювали на очах глядачів біло-рожеві яблука на рожевих фламінго, білих лебедів, лілей в озері, хризантем і троянд в саду. Такій красі учнів навчає майстер виробничого навчання Омелянчук О. І.

       У майстер-класі швачок чисті полотна перетворювалися на картини із символами української вишивки: дорогою життя, соловейками, калиною, квітами. А чого вартий майстер-клас з нанесенням на скляний посуд кольорових малюнків акриловими фарбами.

       Творчість нашої молоді вражає! Авторські вироби із штучного матеріалу дивували своєю фантазією. Кавове дерево, букет нареченої із кольорових стрічок, картини з бісеру, мушлів, об’ємні вишивки із стрічок – все це вражало.

      Справжнім святом був конкурс «Ну-мо , дівчата !» У номінаціях «Господарочка» «Модистка», «Красуня», «Колискова» учні відтворювали побутові і життєві ситуації. У конкурсі брали участь учні перших курсів. Допомогу їм надавали майстри виробничого навчання Вєтрова І.В., Лисенко В. І.

      Ми теж не відстаємо від сучасної модної тенденції. Демонстрація робочого, національного українського одягу, з нетрадиційних матеріалів сприймалася глядачами на «ура». Цікавими новинками стали виготовлені сукні і костюми з штучного матеріалу. Зокрема, Карамушка Катерина виготовила з одноразових пакетів сукню «Королева осені», а Самахова Тетяна вразила глядачів сукнею «Мальвіна» , де був використаний пакувальний папір для квітів. Сенсацією став костюм «Королева диско» Баранцової Оксани, матеріалом для якого стали музичні диски та світлодіодні лампочки. Це видовище заслуговувало на увагу , бо саме у нас ростуть майбутні арт-дизайнери.

       Візитівкою предметної декади предметів спецтехнологій були фотозвіти, газети кухарів і швачок. Найбільш змістовними є «Хліб – усьому голова», «Улюблені страви українців» (група 123), «Смачного», «Ода салу» (група 131), фотозвіт уроку виробничого навчання «Елементи оформлення страв» майстрів Омелянчук О.І., Юхимчук Л.О.
       Швачки продемонстрували свій фотозвіт про колекцію стилізованих українських костюмів (група 124), газети «Тенденції моди», «Українські традиції у швейному виробництві», чим познайомили учнів із сучасним застосуванням елементів української вишивки (група 127).
       Велику роботу в організації та проведенні жовтневого свята надали майстри виробничого навчання: Самарська Н.В., Бухаленко Т.І., Горелик О.І., Щербак Л.Г., викладач Мурашко Л.А..

Зверніть увагу на свій рівень освіти і культури!

      В Нікопольському професійному ліцеї проведені виховні години з розгляду ситуації, щодо поведінки студентки, яка під час саймиту міністрів освіти СНГ в Києві виявила свої погляди на діяльність міністра освіти України Дмитра Табачника неадекватною формою. Одностайно висловлювалась думка про те, що кожна людина в нашій країні має право на вираз своєї позиції щодо дій керівництва країни, і для цього існують цивілізовані форми. Лунали такі вислови учнів: «Неважливо, хто перед тобою: міністр чи звичайна людина. Молодь повинна дотримуватись правил етикету і поваги до дорослої людини». «Якби так вчинили з моїм батьком, мені було б дуже образливо». «Вкотре ми «засвітилися» як країна, в якій люди користуються «базарними» методами вирішення питань». Насправді, чого прагнула дівчина – ніхто і не почув… А враження залишилось неприємне. Давайте поважати одне одного, починаючи з поваги до себе, а саме – Зверніть увагу на свій рівень освіти і культури!

Випускники НПЛ зустрілися з роботодавцями БК «CONSOL LTD»

      22 червня до Нікопольського професійного ліцею завітали представники Будівельної компанії «CONSOL LTD» - основний замовник робітничих кадрів НПЛ. Вже кілька років поспіль випускники будівельного профілю мають можливість працювати по всій країні, адже у складі фірми «CONSOL LTD» - 15 будівельних підрозділів в різних містах України.
      В актовому залі зібралися випускники та батьки випускників, котрі зацікавлені в подальшому якісному працевлаштуванні, адже сьогодні будівельний ринок в Україні розвивається дуже стрімко. Застарілі технології відходять у минуле, на їх зміну приходять сучасні, які відповідають світовим стандартам маркетингової роботи, а «CONSOL LTD» такі технології використовує в своїй роботі на повну силу. Представник Будівельної компанії Безгінська М. А. розповіла присутнім про вакансії на будівництві, а також про соціальні гарантії та пільги, на які має право кожен працівник фірми. Працевлаштуватися до БК «CONSOL LTD» виявили бажання близько 50 випускників.

ВИСТАВКА «ПРОФТЕХОСВІТА ДНІПРОПЕТРОВЩИНИ-2010»


      18 червня на базі Дніпропетровського вищого професійного училища відбувся ІІІ підсумковий етап виставки «Профтехосвіта Дніпропетровщини – 2010». Метою даного заходу є реалізація в професійно-технічних закладах пріоритетних напрямів діяльності професійно-технічної освіти, визначених Міністерством освіти і науки України через пропаганду передового досвіду, впровадження в навчальний процес інноваційних педагогічних і виробничих технологій.
      І етапом виставки був відбір кращих експонатів та матеріалів до участі в конкурсному огляді на базі ПТНЗ області, ІІ етапом – матеріали переможців були розглянуті вимогливим журі та визначені номінанти.
      Нікопольський професійний ліцей був відмічений дипломами одразу в декількох номінаціях: «Інноваційні підходи в організації учнівського самоврядування» (матеріали «Організація учнівського самоврядування НПЛ», які представляла практичний психолог ліцею Грищенко К. Є.), «Інноваційні технології виховання учнівської молоді» (виховна година «СНІД – загроза людству» - авторська розробка викладача спецдисциплін Буглакової Л. В. ), «Соціально-профорієнтаційна реклама» (відео-презентації професій, яким навчають в НПЛ – колективна робота педагогічного складу ліцею).

Учні Нікопольського професійного ліцею вшанували пам’ять тих, хто помер від СНІДу


      Задається, сьогодні вже немає людини, яка б не чула про ВІЛ/СНІД. Абревіатура ВІЛ означає вірус імунодефіциту людини, який пригнічує імунну систему. СНІД (синдром набутого імунодефіциту) – це заключна стадія ВІЛ-інфекції, яка проявляється як комплекс захворювань, що виникають у ВІЛ-позитивної людини на фоні послабленого імунітету. Згідно опитуванням громадської думки, більшість українців вважають себе обізнаними з даної проблеми, але впевнені, що ця хвороба - дещо абстрактне, те, що не зачепить їх ні сьогодні, ні завтра. Однак реальність свідчить протилежне: зі 100 людей, що пройшли тест двоє - ВІЛ-інфіковані.. Згідно офіційним даним, в Україні на сьогоднішній день – близько 152 000 людей живуть з ВІЛ.
      Щороку в третю неділю травня весь світ відзначає День пам’яті людей, які померли від СНІД. 21 травня Нікопольський міський центр соціальних служб спільно з волонтерами та ГО «Відкриті двері» в районі ЦУМу провів вуличну акцію «Зупини лічильник!». Мета акції – не лише згадати людей, які померли від СНІДу, але й звернути увагу громадськості до проблеми поширення епідемії. В акції прийняли участь вже другий рік поспіль і учні Нікопольського професійного ліцею.

      Спеціалісти ЦСССДМ розповіли молоді про історію виникнення та відзначення акції, присвяченій Дню пам'яті загиблих від СНІДу, а також повідомили про шляхи передачі ВІЛ та його профілактику, озвучили статистичні дані, які стосуються міста Нікополя та України. Під час проведення вуличної акції був проведений інфоярмарок – волонтери ЦСССДМ разом з учнями НПЛ розповсюдили 250 буклетів «Можливо, ви цього ще не знаєте», «»Цінуй своє здоров'я – обери безпечну поведінку», «Ваше здоров'я – в ваших руках» тощо.
      Присутні згадали людей, які померли від СНІДу, висловили надію на те, що вірус все-таки буде подолано, а також виявили солідарність з тими, хто сьогодні живе з ВІЛ.

      Одним з символів солідарності, а також любові і пам’яті про тих, хто помер від хвороб, що супроводжують СНІД, є пошиття квілтів – клаптикових ковдр. Це теж американська традиція від 1967 року, коли вперше картину на тканині самотужки пошив американець Клів Джонс на знак пам’яті про свого померлого від СНІДу друга Марка Фелдмана. «Це полотно спонукає людину замислитися над тим, що це не просто клаптик тканини, це той клаптик, у який вкладена пам`ять про людину, яка пішла з життя через цю недугу», - повідомила директор ЦСССДМ О. Ф. Грицик.
      Традиційним знаком також солідарності є червона стрічка, яку у 1991 році придумав художник Франк Мур. З того часу стрічка є своєрідним символом боротьби зі СНІДом, символом солідарності з тими, кого епідемія ВІЛ/СНІДу торкнулася особисто. Біля розстеленої червоної стрічки, заставленої запаленими свічками всі присутні вшановували хвилиною мовчання усіх загиблих ,які не встигли вберегти своє життя від нещадного відліку смерті, яку несе СНІД.

ВОСЬМЕ ДИВО СВІТУ
«Для мене життя – це мистецтво, а мистецтво – це життя».
                                                    Володимир Казарян



      З 1 по 28 травня Нікопольському краєзнавчому музеї можна було побачити унікальну виставку мікромініатюр «Мир чудес» відомого майстра Володимира Казаряна, що по праву вважається восьмим дивом світу. До надзвичайного і дивовижного світу мистецтва доторкнулися і учні Нікопольського професійного ліцею – старости груп, які за активну участь в житті лицею та сумлінне ставлення до навчання були премійрвані безкоштовними білетами.
      Про підковану блоху чув, мабуть, кожен. Але неможливо передати відчуття, які виникають, коли її побачиш. Саме тому, напевно, у виставковому залі незримо панує атмосфера загадковості. Заглянувши в мікроскоп, ви потрапите в дивовижний світ. Тут і букет троянд, пелюстками якого служить риб'яча луска, а стеблинками – людський волос, і найменша в світі скульптура Мерілін Монро, застигла на кінчику волоса. У вушку голки, уявіть, майстрові вдалося умістити цілий караван верблюдів, вага кожного з яких складає не більше 0,003 г, а на цукровій піщинці – кінь. Представлені на виставці також скульптурне зображення Леонардо да Вінчі усередині рисового зерна, лице Ісуса Хріста, барельєф А.С. Пушкіна та інші. А на макових зернах Владимиру Казаряну вдалося розмістити ….борців сумо! А ще тут можна побачити статую Свободи, яка менше оригіналу в 17 000 000 000 (мільярдів!) разів і є найменшою статуєю Свободи в світі. І, звичайно ж, підковану блоху. Але це ще далеко не все роботи майстри, представлені на виставці.
      Як же можна створити такі мініатюрні скульптури? Заняття мікромініатюрою вимагає повної психологічної і фізичної зібраності. Праця ця достатньо складна, оскільки організм потрібно привчати працювати в режимі мінімуму зусиль, а майстрів цієї справи – одиниці. Рухи рук потрібно уміти пристосувати до биття пульсу, руху вік. Один необережний рух – і мініатюра погублена. У життя вдається утілити тільки один відсоток із задуманого. Робота виконується уручну під мікроскопом. Часто майстрові доводиться працювати в масці, закріплювати руки, щоб уникнути непотрібних рухів. Головною в цій роботі є зосередженість, витримка, концентрація уваги. Свої мініатюрні скульптури майстер створює між ударами серця…
      Творіння Володимира Казаряна стали сприкрасами приватних колекцій відомих людей планети – президентів різних країн і багатьох знаменитостей. Так, роботи майстра мікромініатюр є у колишніх президентів України – Леоніди Кравчука, Росії – Бориса Єльцина, Америки – Біла Клінтона, Єгипту – Хосні Мубарака, відомого актора і губернатора Каліфорнії Арнольда Шварценеггера і інших. За тридцять років невпинної плідної творчої діяльності Владимир Казарян створив більше 500 мікромініатюр, що не мають аналогів в світі!

До Дня Матері


І щоб не сталося із нами,
У цьому світі і в сім’ї,
Не буде правди вище мами
І вище совісті її…
                                    Л. Талалай


      Чудовими травневим днями, коли все довкола буяє та квітує, в усьому світі відзначають два найпрекрасніших родинних свята – День Матері та Міжнародний день сім’ї. Такий гармонійний збіг є глибоко символічним. Сім’я, родина, рід…До цих головних надбань людського суспільства ми, українці, завжди ставилися та ставимося з особливою святістю та повагою. Адже саме в родині ми черпаємо духовні сили, наснагу та оптимізм, у родині відчуваємо, що таке справжнє щастя, любов, душевний затишок і добро. А берегинею усього цього є мудра Жінка-мати. Для кожного з нас саме її образ є найріднішим, найдорожчим, найближчим і найдобрішим, а любов до неї – вічна та безмежна…
      Не оминуло це свято і Нікопольський професійний ліцей. На виховному заході в актовому залі зібралися учні та гості – матусі та бабусі, які із задоволенням спостерігали за концертною програмою. Учениці з групи №117 за фахом «кравець» з піднесенням читали вірші та співали пісні, присвячені Матері – берегині людського роду, а також розповідали про традиції святкування цього свята в інших країнах. Тепла, приємна атмосфера концерту та його зміст нікого не залишили байдужими.

«Ніка-2010»


      Традиційно в День захисту дітей за ініціативи міськвиконкому в місті Нікополі був проведений щорічний загальноміський конкурс молодих талантів «Ніка-2010». Номінації, як і вікові категорії, в яких приймала участь талановита молодь Нікопольщини, були різноманітні: «вокал», «хореографія», «оригінальний жанр», «театральне мистецтво» за молодшою, середньою, старшою та молодіжною віковими категоріями.
      Виконавиця вокального жанру, золотий глос Нікопольського професійного ліцею – Черевко Євгенія, лауреат обласних конкурсів «Веснограй», «Дивограй», володарка Першої премії конкурсу «Мир талантов», учасниця міжнародних фестивалів в Болгарії та Польщі здобула заслужену перемогу у молодіжній віковій категорії в номінації «Дзвінкі голоси» .
      Тендітна, миловидна, талановита дівчина, яка опановує професію «електрогазозварник» так щиро та чисто виконала пісню «Je suis malade» , що в присутніх на очах навернулися сльози…
      Глядачі аплодували стоячи та довго не хотіли відпускати Євгенію зі сцени. Вимогливе журі відмітила співочий талант дівчини та нагородило почесною грамотою та подарунком. Так тримати, Євгеніє!

Гала-концерт «Фестивальний дивограй профтехосвіти-2010»

Розділіть з нами радість і творчі єднання!
Фестиваль профтехосвіти – це свято всіх нас:
Дивограй відкриттів, дивосвіт сподівання,
Майстерність з душею йдуть повсякчас.


      Вдало поєднуючи навчання з творчою самореалізацією, учні Нікопольського професійного ліцею досягли певних висот на багатьох престижних конкурсах, фестивалях, олімпіадах. Підтвердженням професійного рівня, високої майстерності учнівського та викладацького складу став Гала-концерт 54-го фестивалю художньої самодіяльності «Фестивальний дивограй профтехосвіти-2010» у місті Дніпропетровську.
      Нікопольський професійний ліцей – традиційний учасник цього фестивалю. До участі у Гала-концерті були запрошені лише кращі учнівські колективи Дніпропетровської області. І 3 червня в Дніпропетровському навчально-виробничому центрі №2 , вже вкотре, ліцей запалив талановиті зірочки профтехосвіти!
      Гурт «Калинонька» (Веретеніна Ірина, Наталя Сотнікова, Ганна Кличова, Дар’я Мироненко, Юлія Зубкова , Олена Григор’єва , Олена Ісаєва)- призер конкурсу дизайнерів «Золота голка -2009», відкрив Гала-концерт, продемонструвавши колекцію самостійно зшитого стилізованого українського одягу «Слов’янська веснянка», та виконавши композицію з рушниками, які вишили власноруч. Творчий тандем учениць та майстрів виробничого навчання приємно вразив всіх присутніх своєю індивідуальністю та неповторністю, новизною та сучасністю в черговий раз довів, що учні НПЛ – високого творчого рівня! Колектив посів І почесне місце у номінації «Перлинки народознавства» та цінний подарунок.
      Голова журі заступник начальника управління освіти і науки облдержадміністрації, начальник управління науки, вищої та професійно-технічної освіти А. Л. Демура підвів підсумок фестивалю з найкращими побажаннями подальшої творчої реалізації не тільки в рамках обласного фестивалю, а й у повсякденному житті, в обраній професії!

ПАМ'ЯТЬ ЖИВА…


      9 травня – День Перемоги – день урочистості, безсмертного подвигу нашого народу, народу-переможця над фашизмом у Великій Вітчизняній війні. Ця Перемога була здобута небаченою стійкістю, мужністю та героїзмом солдат та полководців, самовідданою боротьбою партизан і підпільників, справжнім подвигом працівників тилу. На її вогняних межах і грізних шляхах гартувалася воля до Перемоги. В окопах зі зброєю у руках молоді люди пройшли сувору школу життя. Ця Перемога була в ім’я майбутнього дітей, онуків і правнуків, права на життя, яке завоювали воїни Великої Вітчизняної війни.
      В історії небагато найдеться прикладів, коли б покоління виросло без війни. Нинішнє – таке. Тому молодь особливо має це цінувати. Вільна Україна відкрила усі шляхи до оволодіння вершинами науки та розвитку талантів. Молоді люди повинні не лише знати історію своєї країни, але й осмислити те, що наш народ заплатив високу ціну – мільйони людських життів, щоб сьогодні над нами було мирне небо. Про це нашій молоді розповідають ветерани Великої Вітчизняної війни. Зараз вони на заслуженому відпочинку, але у силу своїх можливостей роблять внесок у патріотичне виховання молоді.
      7 травня на виховний захід «День пам’яті та надії» до Нікопольського професійного ліцею завітала голова Нікопольської організації колишніх в’язнів жертв нацизму О. А. Черкун. Олена Андріївна і сама в минулому пройшла пекельні концтабори смерті Равенсбрюку, Дахау, Флосенбюргу, а нині – повністю присвятила себе служінню благородній справі – допомозі колишнім в’язням концтаборів. Завдяки невичерпній енергії, силі духу та вірності справі, якій вона служить, зроблено дуже багато. І сьогодні Олена Андріївна зустрілася з молодим поколінням для того, щоб згадати тих, чиє життя забрала війна, хто на своїх плечах виніс цей тягар та підняв країну з руїн у повоєнні роки; щоб уславили тих, хто в тилу самовідданою працею наближав розгром ворога.
      «Подвиг воїнів у Великій Вітчизняній війні – вічний приклад для нас. Про любов до Батьківщини та її героїв недостатньо згадувати у дні свята Перемоги, потрібно перетворювати почуття у достойні справи. І допоки ми відчуваємо подих подвигів воїнів у Великій Вітчизняній війні, і тих, які загинули, і тих, що живуть ще серед нас, до тих пір ми збережемо їх безсмертя», - зауважив організатор проведення виховного заходу викладач Гайворонський В. Ю. Пам'ять загиблих присутні вшанували хвилиною мовчання….

Катерина ГРИЩЕНКО


ДЕНЬ ПЕРЕМОГИ – НАШЕ СПІЛЬНЕ СВЯТО!


      День Перемоги довіку вписаний в нашу історію золотими літерами. Це свято, як і людська пам'ять, непідвладне часу. І в цьому році - 65-та річниця Перемоги над нацистськими загарбниками і закінчення Другої світової війни. З метою збереження історичної пам'яті, формування в молодого покоління почуття патріотизму, поваги та вдячності ветеранам і учасникам війни в Нікопольському професійному ліцеї відбудеться ряд заходів, присвячених 65-й річниці дня Перемоги Радянської Армії у Великій Вітчизняній війні 1941-1945 років.
      Протягом навчального року в Нікопольському професійному ліцеї відбувалися тижні, декади, місячники військово-патріотичного виховання. Напередодні дня Перемоги в нашому навчальному закладі пройшли виховні години, уроки мужності, зустрічі з ветеранами Великої Вітчизняної війни, волонтерські рейди по наданню необхідної допомоги учасникам бойових дій, вдовам загиблих воїнів. Відбувся мітинг «Збережемо пам'ять про подвиг», урочисті збори «Слава переможцям», покладання квітів до меморіального комплексу «Вічна Слава». Проведено конкурси малюнків, виступи самодіяльних колективів тощо. В бібліотеці ліцею організовані книжкові виставки “Слава Великої Перемоги!”, “Пам’ять вічна у наших серцях”.
      Багато років минуло від незабутнього травня 1945 року, але й сьогодні для сучасної молоді величний подвиг захисників і визволителів залишається невичерпним джерелом патріотизму, вірного служіння своєму народу.


Новітні інформаційні технології в профорієнтаційній роботі

      У квітні в Нікопольському професійному ліцеї було проведено конкурс презентацій професій, яким навчають в нашому навчальному закладі. В конкурсі із задоволенням прийняли участь викладачі, майстри виробничого навчання, представники учнівського самоврядування. Найкращі презентації професій надали педагоги: Мазур Т. І., Мурашко Л. А., Акімова І. Б., Булгакова Л. В., Ларіонова М. А. І минулого тижня ці презентації можна було побачити не тільки в приймальній комісії НПЛ, де вони демонструються всім бажаючим, а й ….в школах нашого міста!
      З метою проведення профорієнтаційної роботи 29 квітня творча агітаційна група Нікопольського професійного ліцею, яку очолила заступник директора з навчально-виховної роботи Ольга Анатоліївна Бойша, відвідала 12 шкіл міста. Під час зустрічі з випускниками, О. А. Бойша ознайомила присутніх з історією створення і існування ліцею, з переліком професій, яким навчають в НПЛ та навчально-матеріальною базою, а також відповіла на питання стосовно соціального захисту учнів, який гарантує держава, умовами вступу. Завдяки сучасним інформаційним технологіям присутнім була продемонстрована яскрава презентація навчального закладу з застосуванням мультимедійного обладнання.

Чорнобильська трагедія - біль України


Хай стане світ міцнішим у стократ,
Хай над землею чисте небо буде.
Чорнобиль – попередження, набат,
Його уроків людство не забуде...

      В історії нашого народу чимало скорботних дат, спогад про які пронизує серце гострим болем. Одна з них — 26 квітня 1986 року, коли над квітучим Поліссям здійнявся в нічне небо зловісний вогонь радіаційного вибуху. Проте Чорнобиль і досі є незагоєною раною.
      Ця трагедія забрала життя багатьох людей, завдала шкоди здоров’ю мільйонів українців. її наслідки ще відчуватимуть на собі майбутні покоління. Вона вважається найжахливішою катастрофою в історії людства. Ім’я їй —Чорнобиль. Жодна статистика не скаже, скільки людських доль понівечено чорнобильським смерчем, скільки ще ліквідаторів «дотлівають» у різних лікарнях, скільки їх уже відійшло у вічність.
       26 квітня учні Нікопольського професійного ліцею запалили свічку скорботи на пам'ять тих , хто зробив все можливе щоб для нас всіх настало сьогодення. Урок-пам'ять відвідав і депутат Нікопольської міськради, еколог Ю. Д. Бабінін, який наголосив на необхідності завжди пам’ятати людей, які врятували світ від наслідків Чорнобильської катастрофи ціною власного здоров’я: « Сьогодні Чорнобиль для нас — це майже три з половиною мільйонів постраждалих від катастрофи та її наслідків. Це майже 10 відсотків території, що зазнала прямого радіаційного ураження. Це 160 тисяч людей із 129 населених пунктів, яким довелося залишити рідні домівки і переїхати в інші місця. І тому нашим обов’язком має стати недопущення подібної трагедії в майбутньому…». Пам'ять загиблих внаслідок аварії на ЧАЕС присутні вшанували хвилиною мовчання.
      Минуло 24 роки, а чорний день Чорнобильської трагедії продовжує хвилювати людей: i тих, кого він зачепив своїм недобрим крилом, i тих, хто пiзнiше народився далеко вiд покривдженої землi. Цей день не минув безслiдно, вiн буде завжди об'єднувати всiх одним спогадом, однiєю печаллю, однiєю надiєю.
      Уже давно вiддзвенiли чорнобильськi дзвони, а ми все ще пам'ятає мо тих, хто пiшов у вогонь, - вони увiйшли у стогiн i душу, болем зчорнену до дна.

День відкритих дверей в Нікопольському професійному ліцеї


      14 квітня Нікопольський професійний ліцей щиро відчинив двері навчального закладу для учнів шкіл міста та району! Настрій запрошених гостей та самих ліцеїстів був по-весняному завзятим і оптимістичним, адже підготовка до заходу велася активістами заздалегідь: учні прикрасили приміщення ліцею, підготували вже традиційну виставку-презентацію професій, яким навчають в НПЛ; яскраву концертно-розважальну програму.
      У фойє ліцею старшокласники шкіл і гості змогли своїми очима споглядати результат праці учнів: увазі присутніх були запропоновані вишукані декоративні металеві вироби (спеціальність «електрогазозварник»), кулінарні вироби з тісту (спеціальність «кухар»), вироби з дерева (спеціальність «столяр будівельний, тесляр»), майстерні роботи швачок і кравців.
      В актовому залі Нікопольського професійного ліцею зібралися випускники шкіл, зацікавлені в подальшій якісній освіті. На початку концерту, заступник директора з навчально-виробничої частини Олена Олександрівна Веретеніна ознайомила присутніх з історією створення і існування ліцею, переліком професій, яким навчають в НПЛ, навчально-матеріальною базою, соціальним захистом, який гарантує держава.
      Святковий концерт учні НПЛ присвятили пам’яті Івана Дмитровича Ганчева - почесного мешканця м. Нікополя, заслуженого будівельника України, двічі Героя соціалістичної праці, бригада якого побудувала м. Орджонікідзе та оновлені квартали старої частини м. Нікополя. В 2010 році Нікопольський професійний ліцей бореться за право носити ім’я Івана Дмитровича Ганчева .
      Музичний колектив «Червона рута» (група №116, за фахом «маляр, штукатур, лицювальник-плиточник») створив атмосферу піднесеного настрою, подарувавши пісню «Палала», а спортивний танок у виконанні гурту сучасного танцю «Реггі – гел» учениць за фахом «кравець» (Маріанна Осипова, Надія Чаплинська, Валентина Щербаха, Олена Кісненко) нікого в залі не залишив байдужим. Спеціально запрошені гості – дитячий танцювальний колектив «Таємниця Сходу» запалив серця глядачів ритмами східного танцю. Та справжньою окрасою концерту став виступ випускниці 2010 року Катерини Доруди з виконанням української ліричної пісні «Сіла птаха», та Гурту «Калинонька» - призера конкурсу дизайнерів «Золота голка -2009». Дівчата з гурту (Веретеніна Ірина, Наталя Сотнікова, Ганна Кличова, Дар’я Мироненко, Юлія Зубкова , Олена Григор’єва , Олена Ісаєва, який) продемонстрували колекцію самостійно зшитого стилізованого українського одягу, та виконали композицію з рушниками. Учні наочно показали, яким насиченим і цікавим може бути студентське життя!
      Після завершення заходу запрошені гості відвідали приймальну комісію ліцею, яка розпочала свою роботу з 1 квітня. 27 випускників шкіл вже виявити бажання навчатися в НПЛ та залишили свої заяви на вступ до ліцею.

ДЯКУЄМО ЗА ПЕРЕМОГУ!

Новиков П. П. Мартиненко О. А.
      65 років віддаляє нас від того дня, коли над планетою замовкли залпи гармат найстрашнішої, найжорстокішої, найбільш руйнівної війни в історії людства. Сьогодні про неї нагадують лише обеліски на братських могилах, пам’ятники бойової слави, меморіали, які є у кожному місті. Про цю лиховісну війну нагадують рани тих, хто в запеклих боях наближав День Перемоги….
      Напередодні 65-ї річниці Перемоги у Великій Вітчизняній війні 1941-1945 рр. активісти Нікопольського професійного ліцею відвідали ветеранів війни, в минулому – працівників НПЛ, з метою ознайомлення з їхнім бойовим шляхом та відзначення заслуг ветеранів.
      Олекснадр Антонович Мартиненко є учасником бойових дій Великої Вітчизняної війни з 1942 по 1945 рр. Був тричі поранений, приймав участь у Сталінградській, Курській битвах; у визволенні Україні, міста Запоріжжя та м. Нікополя; закінчив війну у боях за визволення Китаю від японських мілітаристів у м. Порт-Артур.
      Після закінчення війни, Олександр Антонович закінчив Московський авіаційний інститут, працював інженером-механіком Новосибірського авіаційного заводу, потім директором Нікопольського механічного заводу. Після закінчення Свердловського державного педагогічного інституту математичного факультету він працював вчителем математики у навчальних закладах міста, в тому числі і у Нікопольському професійному ліцеї. Мартиненко О. А. має наступні бойові нагороди: «Орден Червоної Зірки», Ордена Великої Вітчизняної Війни ІІ та І ступеня, Ордена Б. Хмельницького ІІІ та ІІ ступеня.
      Павло Петрович Новиков після закінчення воєнного училища з відзнакою за спеціальністю «кулеметник станкових кулеметів», у 1943 році був направлений до головного резерву ІІ Українського фронту. Учасник бойових дій з 1943 по 1945 рр. Після закінчення В. В. В., Новиков П. П. працював на Трубному заводі ім.. В. І. Леніна в м. Дніпропетровську. Без відриву від виробництва закінчив Металургійний технікум. Пізніше працював на Південнотрубному заводі у м. Нікополь, а після виходу на пенсію – охоронцем у Нікопольському професійному ліцеї. Павло Петрович має почесне звання «Ветеран праці» та трудовий стаж 60,5 років. Новіков П. П. має наступні бойові нагороди: «Орден Червоної Зірки», «За перемогу над Німеччиною у В.В.В.», «За бойові заслуги» та інші урядові нагороди «Захисника Вітчизни». Всього має 15 урядових нагород.
      «Подвиг воїнів у Великій Вітчизняній війні – вічний приклад для нас. Про любов до Батьківщини та її героїв недостатньо згадувати у дні свята Перемоги, потрібно перетворювати почуття у достойні справи» - зауважила голова учнівського самоврядування НПЛ Поліна Рукіна. На засіданні старостату відбулося обговорення питання щодо відвідування волонтерами Нікопольського професійного ліцею ветеранів Великої Вітчизняної війни з метою надання всебічної допомоги у разі необхідності.

Ювілей письменника

Засідання літературного клубу
      2 квітня в актовій залі Нікопольського професійного ліцею пройшла відкрита виховна година «Епічна героїка, що народжується зі страждання та трагедії…», присвячена 115 річниці від дня народження видатного українського письменника, кінорежисера О.П. Довженка
      В цьому виховному заході були задіяні учні І – ІІ курсів . Найактивнішими були учні групи № 103 «слюсар з ремонту автомобілів» ( майстер виробничого навчання Чубань Д.С.) та гр. № 104 «маляр, штукатур, лицювальник – плиточник » (майстри в/н Худоконенко Г.М., Агєєв П.І.) . Найбільш хочеться відзначити таких учнів як Целуйко Ольга, Рукіна Поліна, Холод Вадим, Карачун Євген. Ці учні підібрали дуже змістовний та доречний матеріал, щодо життєвого шляху О.П. Довженка .
      Дітям у пошуку інформації допомагали класні керівника та наставники, викладачі української мови та літератури Шуба О.М., Каніщева І.В. та бібліотекар ліцею Мороз Т.О.
      Під час виховної години звучали уривки з творів О. П. Довженко, були показані фрагменти кіноповісті «Зачарована Десна» . Великий акцент було поставлено на «Поему про море» у якій Довженко змальовує наш чарівний, прекрасний рідний край ( плавні, будівництво Каховського водосховища). Учні, які були присутні на виховній годині з цікавістю слухали та спостерігали за тим, що відбувалося на сцені.
      Крім того, на базі групи №113 (за фахом «кухарі») створений літературний клуб шанувальників творчості письменника, художника, публіциста, режисера О. П. Довженка під назвою «О. Довженко за кадром».
      Щороку до дня народження О.П. Довженка в нашому ліцеї організовується літературно – мистецьке свято. Тут пам’ятають і шанують ім’я О.П.Довженка.

«Золота голка-2009»

       Національна тематика у сфері дизайну одягу стає більш популярною. Не дивно, що учениці Нікопольського професійного ліцею теж мають власне бачення варіацій народного одягу. І як результат - колекція стилізованого українського одягу «Слов’янська веснянка», яку учениці груп за спеціальністю «швачка, вишивальниця» та «кравець» разом з майстрами виробничого навчання (О. І. Горелік, В. І. Лисенко, Т. С. Гулегою, Т. І. Єгоровою) створили власноруч.
       Дана колекція була представлена у місті Дніпропетровську на V-му Міжнародному конкурсі «Золота голка-2009». У конкурсі приймали участь близько 30 дизайнерів з усієї України. Вони демонстрували свої колекції в номінаціях «Українська рапсодія», «Дитяча мода», «Класика в образі», «Національні мотиви країн світу», «Час тріумфу». В журі були представники Німеччини, Росії, України.
       Творчий тандем учениць та майстрів виробничого навчання приємно вразив вимогливе журі і черговий раз довів, що нікопольські дизайнери – високого творчого рівня! Індивідуальність та неповторність, новизна та сучасність підкорили серця членів журі, а тому колекції і присвоїли титул «Ексклюзив».


ФЕСТИВАЛЬНИЙ ДИВОГРАЙ ПРОФТЕХОСВІТИ В НІКОПОЛЬСЬКОМУ ПРОФЕСІЙНОМУ ЛІЦЕЇ

…Профтехосвіта стверджує високий імідж свій, Реалізуючи розмай юнацьких мрій….


Журі        Вдало поєднуючи навчання з творчою самореалізацією, наші учні досягли певних висот на багатьох престижних конкурсах, фестивалях, олімпіадах. Підтвердженням професійного рівня, високої майстерності виконавства учнівського та викладацького складу став обласний конкурс-огляд художньої самодіяльності «Фестивальний дивограй профтехосвіти-2010».
       Нікопольський професійний ліцей – традиційний учасник цього фестивалю. І 3 березня, вже вкотре, ліцей запалив талановиті зірочки профтехосвіти! Виконавиця вокального жанру, золотий глос НПЛ – Черевко Євгенія, лауреат обласних конкурсів «Веснограй», «Дивограй», володарка Першої премії конкурсу «Мир талантов», учасниця міжнародних фестивалів в Болгарії та Польщі. Тендітна, миловидна, талановита дівчина, яка опановує професію «електрогазозварник» так щиро та чисто виконала українську ліричну пісню «Про матір», що в присутніх на очах навернулися сльози… «Сучасний танок» у виконанні гурту сучасного танцю «Реггі – гел» учениць за фахом «кравець» (Маріанна Осипова, Надія Чаплинська, Валентина Щербаха, Олена Кісненко) приємно вразив глядачів залу своєю оригінальністю та синхронністю. Біла Анастасія, танцівниця студії «Квік – степ» міського будинку культури , учасниця фестивалю дитячої творчості «Золота ліра», яка опановує професію «швачка, вишивальниця», запалила серця глядачів ритмами східного танцю. Автор і виконавець реп-композицій Євген Бровариченко вже має своїх прихильників в нашому ліцеї. Євген в своїй творчості поєднав любовну лірику і реп – стиль, і отримав чудовий результат – авторську реп-композицію «Тебе, любимая».
      Гурт «Калинонька» - призер конкурсу дизайнерів «Золота голка -2009», (Веретеніна Ірина, Наталя Сотнікова, Ганна Кличова, Дар’я Мироненко, Юлія Зубкова , Олена Григор’єва , Олена Ісаєва) продемонстрували колекцію самостійно зшитого стилізованого українського одягу, та виконали композицію з рушниками, які вишили власноруч.
      Не менш вражаючим був виступ і випускниці 2010 року Катерини Доруди (за фахом «кравець») з виконанням української ліричної пісні «Сіла птаха».
      Свій виступ таланти НПЛ присвятили пам’яті Івана Дмитровича Ганчева - почесного мешканця м. Нікополя, заслуженого будівельника України, двічі Героя соціалістичної праці, бригада якого побудувала м. Орджонікідзе та оновлені квартали старої частини м. Нікополя. В 2010 році Нікопольський професійний ліцей бореться за право носити ім’я Івана Дмитровича Ганчева .
      Члени журі - методисти науково-методичного центру у Дніпропетровській області - Н. В. Киба та Т.І. Тіщенко підвели підсумок фестивалю з найкращими побажаннями подальшої творчої реалізації не тільки в рамках обласного фестивалю, а й у повсякденному житті, в обраній професії!
Анастасія Біла Гурт Калинонька Гурт Регі-гел Євген Бровариченко Євгенія Черевко Катерина Доруда

Декада фахової майстерності з професії побутового обслуговування.

       У Нікопольському професійному ліцеї з 22 лютого по 3 березня була проведена декада фахової майстерності з професій: швачка, вишивальниця; кравець. Учениці І, ІІ, ІІІ курсів з задоволенням приймали активну участь у заходах, організованих до декади.
      Так, у конкурсі «Кращій за професією» перемогу одержала учениця І курсу за фахом «кравець» Надія Лисицина.
      Добрі знання показали учениці і на олімпіадах з спецпредметів, конкурсах рефератів, у творчих звітах «Підприємства побутового обслуговування міста Нікополя на сучасному етапі», на майстер-класі «Розкрій спідниці за 15 хвилин», на виставці практичних робіт з спец предметів.
      «Родзинкою» виставки стала яскрава виставка з бісеру «Світ захоплень», де найкращі результати показали учениці групи №87 за фахом «швачка, вишивальниця» Зубкова Ю. та Мироненко Д.
      Нагородження переможців відбулося в теплій, невимушеній атмосфері, учасницям вручили грамоти, дипломи, подарунки.


Справа честі кожного

       Не забувають учні Нікопольського професійного ліцею і про свій громадянський обов’язок. Учні ліцею прийняли участь у створенні паркової зони біля пам’ятника загиблим воїнам-афганцям: хлопці з групи автослюсарів посадили дерева на алеї на їх честь. Підтримують учні тісний зв'язок з громадськими організаціями міста: волонтери НПЛ піклуються про ветеранів Великої вітчизняної війни; є постійними учасниками міських та всеукраїнських акцій. Так, наприклад учні ліцею прийняли участь у соціальній акції до Дня пам’яті загиблих від СНІД, яка була організована спільними зусиллями Нікопольського міського центру соціальних служб для сім'ї, дітей та молоді разом з громадською організацією «Відкриті двері».
Україна, м.Нікополь, пр.Трубників, 16.
Довiдки за телефоном (+38 0566) 68 71 46; (+38 0566) 68 67 27
E-mail: npl-42@ukr.net; E-mail: npl_42@i.ua

© Нікопольський професіний ліцей