Моя професія - моя
гордість
Нікопольський
професійний ліцей готує для сучасного ринку праці конкурентоспроможних
робітників. Наші учні сьогодні обирають робочу професію, а завтра вона
створить їх майбутнє. Вчити і вчитися сюди приходять за велінням серця,
за спадковістю та інтуїцією, щоб розкрити душевний і творчий талант,
розвинути природні здібності.
Змістом
діяльності наших викладачів і майстрів виробничого навчання є не тільки
теоретично-професійна діяльність, але й позаурочна робота, які спільно
об’єднають як викладача, так і учнів. Кожного року в ліцеї
проходять предметні тижні, мета яких полягає в наступному: розкрити
творчий і професійний потенціал наших учнів з певних предметів і
спецдисциплін; показати різнобічні види роботи, яких навчилися учні;
розвивати уміння і навички використовувати їх на практиці; виховувати
почуття колективізму, взаємоповаги, естетичні смаки, культуру
спілкування.
Саме такій
меті відповідала декада предметів спецтехнологій методичного
об’єднання побутових професій - швачок і кухарів. Цей
інтегрований захід проходив у жовтні 2011 року. Голова методичного
об'єднання побутових професій Мазур Т.І. зуміла чітко, професійно
організувати заходи декади. Тема декади «Українські
національні традиції в кулінарних, швейних виробах,
мистецтві» поєднувала різноманітні заходи: від виставок
фотозвітів, газет - до майстер-класів; від уроку - гри - до конкурсу
«Ну-мо, дівчата !»; від виставки предметів побуту -
до демонстрації робітничого, національного одягу та з нетрадиційних
матеріалів; від конкурсу профмайстерності - до Сорочинського ярмарку.
Особливої
уваги заслуговує Сорочинський ярмарок, в якому брали участь учні всіх
груп. Вони приготували кулінарно-кондитерські вироби, що користувалися
великим попитом. Характеристикою даного заходу можуть бути слова
класика: «Чого тут тільки не було». А були там
пироги з капустою, яблуками, сиром, торти, тістечка, булочки, пряники,
рогалики, трубочки, млинці з начинкою, фарширована риба, бутерброди з
шинкою, салом і ще багато чого іншого. Візитівка ярмарку - окремий
куточок народної кухні і народних виробів. Організаторами його є
майстри виробничого навчання Горбунова І.В., Харламова А.М., Антонян
В.І.
Учні
нашого професійного ліцею з великим бажанням здобувають професію
кравця. Конкурс фахової майстерності під керівництвом майстра
виробничого навчання Гулеги Т.С. пройшов у групі №127, в якому взяли
участь 15 учнів.
Умова
конкурсу - обробка прорізної кишені з листочкою із вшивними кінцями.
Мета: перевірити навички і вміння учнів застосовувати на практиці
сучасні технології та передові методи праці; перевірити рівень якості
виготовлення швейного виробу. Переможцями цього конкурсу стали
Баранцова Оксана (1 місце), Карамушко Катя (2 місце), Клімова Ксенія (3
місце). Вироби відповідали, за словами журі , усім вимогам і стандартам
щодо обробки.
На уроках
виробничого навчання майстри неодноразово проводили майстер-класи з
певних видів роботи. Майстер – класи кухарів
«Елементи карвінгу» (карвінг - виготовлення прикрас
з овочів та фруктів, започатковано в Таїланді) і швачок
«Елементи вишивки хрестиком» вразили усіх глядачів.
Учениці групи №113 Фортуна Аліна, Робоча Ірина перетворювали на очах
глядачів біло-рожеві яблука на рожевих фламінго, білих лебедів, лілей в
озері, хризантем і троянд в саду. Такій красі учнів навчає майстер
виробничого навчання Омелянчук О. І.
У
майстер-класі швачок чисті полотна перетворювалися на картини із
символами української вишивки: дорогою життя, соловейками, калиною,
квітами. А чого вартий майстер-клас з нанесенням на скляний посуд
кольорових малюнків акриловими фарбами.
Творчість
нашої молоді вражає! Авторські вироби із штучного матеріалу дивували
своєю фантазією. Кавове дерево, букет нареченої із кольорових стрічок,
картини з бісеру, мушлів, об’ємні вишивки із стрічок
– все це вражало.
Справжнім
святом був конкурс «Ну-мо , дівчата !» У номінаціях
«Господарочка» «Модистка»,
«Красуня», «Колискова» учні
відтворювали побутові і життєві ситуації. У конкурсі брали участь учні
перших курсів. Допомогу їм надавали майстри виробничого навчання
Вєтрова І.В., Лисенко В. І.
Ми теж не
відстаємо від сучасної модної тенденції. Демонстрація робочого,
національного українського одягу, з нетрадиційних матеріалів
сприймалася глядачами на «ура». Цікавими новинками
стали виготовлені сукні і костюми з штучного матеріалу. Зокрема,
Карамушка Катерина виготовила з одноразових пакетів сукню
«Королева осені», а Самахова Тетяна вразила
глядачів сукнею «Мальвіна» , де був використаний
пакувальний папір для квітів. Сенсацією став костюм «Королева
диско» Баранцової Оксани, матеріалом для якого стали музичні
диски та світлодіодні лампочки. Це видовище заслуговувало на увагу , бо
саме у нас ростуть майбутні арт-дизайнери.
Візитівкою
предметної декади предметів спецтехнологій були фотозвіти, газети
кухарів і швачок. Найбільш змістовними є «Хліб –
усьому голова», «Улюблені страви
українців» (група 123), «Смачного»,
«Ода салу» (група 131), фотозвіт уроку виробничого
навчання «Елементи оформлення страв» майстрів
Омелянчук О.І., Юхимчук Л.О.
Швачки
продемонстрували свій фотозвіт про колекцію стилізованих українських
костюмів (група 124), газети «Тенденції моди»,
«Українські традиції у швейному виробництві», чим
познайомили учнів із сучасним застосуванням елементів української
вишивки (група 127).
Велику
роботу в організації та проведенні жовтневого свята надали майстри
виробничого навчання: Самарська Н.В., Бухаленко Т.І., Горелик О.І.,
Щербак Л.Г., викладач Мурашко Л.А..